Folly Art Norg open air installatie

  opdrachtgever Folly Art Norg
  locatie Norg, Drenthe
  grootte 300 x 300 x 250 cm
  materiaal/techniek hout
  datum mei 2020

  Pondering Around is mijn inzending voor de kunstroute Folly Art Norg 2020. Het werd geselecteerd, maar doordat corona roet in het eten gooide, zal het werk in 2021 deel uitmaken van de kunstroute. Het is de eerste van een serie Sensational Spaces die ik maak.

  Hoe word je je gewaar van het hier en nu en ervaar je de betekenis van een plek? Pondering Around is een uitnodiging tot contemplatie. Bij betreding ontvouwt een ogenschijnlijk dicht element zich tot twee bogen met een steeds opener wordende waaier: de barrière vormt de toegang tot een nieuwe wereld. Kan een open structuur maken dat je je geborgen voelt? Binnenin de cirkelvorm van repeterende staanders waant de bezoeker zich meteen afgesloten van waar zij/hij vandaan komt. Een sterk besef van het zijn en het nu op treedt op.

   

  Plattegrond en mockups Pondering Around

  Transformatie dicht naar open

  Gesloten en open, gevangen en vrij

  Een houten verbinding nodigt uit het op het water drijvende platform van 3 meter doorsnede te betreden. Een geleidelijke overgang van dicht naar open ontstaat door verticale houtend staanders, die niet naast elkaar, maar parallel geplaatst zijn. Een interessant lijnen- en lichtspel is te zien. Binnengekomen ervaart de bezoeker hierdoor afstand tot het moment ervoor. 

   

  Energie op het water

  Water is een element dat voor veel mensen rust betekent. Water versterkt de focus en stemt tot nadenken. De in een vijver of vennetje drijvende folly dwingt de bezoeker nog meer zich even te onttrekken aan de hectiek en prikkels van alledag. Drijfvermogen ontstaat door een serie tonnen onder het platform dat met ankers aan de bodem bevestigd is. Op de oever, aan het begin van de loopplank kan de bezoeker via een balkje laten weten dat er iemand op het platform aanwezig is.

   

  Video

   

  © 2021 Studio Peter Musschenga