Previous Next

  SHA_RE lichtkunstwerk Universiteitsbibliotheek Groningen

  opdrachtgever Groninger Universiteitsfonds (GUF)
  locatie Universiteitsbibliotheek Groningen
  grootte 4 ledpanelen 6m2, 1 configuratie van 10m2
  materiaal/techniek LED, gewalst staal
  bijzonderheid tgv. 400 jaar Rijksuniversiteit Groningen, Uitvoering door LedGo (ledtechniek) en Prographics (nu NEP, software en programmering)
  datum 23 augustus 2014

  Visualizing the university
  Presenting science in public space

  Voor het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen kreeg ik van het Groninger Universiteitsfonds de opdracht een permanent lichtkunstwerk te ontwerpen. In de nacht van 22 op 23 augustus 2014 is het tijdens een feestelijke avond onthuld. Locatie van het kunstwerk is de Universiteitsbibliotheek.

  SHA_RE is een dynamisch grid van beelden dat voortdurend van zowel vorm als gedaante verandert. Niet alleen het trappenhuis, maar ook het Broerplein transformeert hierdoor. Op deze plek, waar studenten en docenten uit alle vakgebieden samenkomen, in hartje stad temidden van de stadjers toont het kunstwerk foto's, video's en teksten die het wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit gebruikt en genereert.

  In een dynamisch grid dat over een waterval van ledpanelen stroomt worden duizenden foto's, video's en teksten van dissertaties getoond in een voortdurend wisselende vorm. De beweging is niet lineair. Soms wordt een van de cellen uitvergroot en reikt het beeld van onder tot bovenaan het trappenhuis. Daarnaast vullen de cellen zich af en toe met kleur waarbij het beeldengrid overeenkomsten vertoond met een glas-in-loodraam, een verwijzing naar de Sint-Martinuskerk die tot 1982 op deze locatie stond. En een reflectie van de glas-in-loodramen van het Academiegebouw aan de overzijde van het plein.

  Periodiek worden verschillende cellen van het grid transparant waarbij een kijkje wordt gegeven in de aderen van de bibliotheek door een scrollend logfile dat weergeeft hoe in de catalogus gezocht wordt, het begin van veel bronnenonderzoek.

  Tijdens de renovatie van het trappenhuis van de UB is het kunstwerk beschermd tegen werkzaamheden. Na afronding ervan is het werk weer te zien.

  Lees meer over SHA_RE op share.ub.rug.nl

  foto's: Henk Veenstra

  © 2020 Studio Peter Musschenga