Peter Musschenga

  (find the English version below)

  Ik werk als multidisciplinair ontwerper in Groningen. In 1998 studeerde ik af aan kunstacademie Minerva op het vakgebied Grafisch Ontwerp. Tijdens mijn studie verkende ik al andere disciplines als fotografie en scenografie. Ik studeerde af met een Viewmaster-installatie waarbij ik de techniek van deze kijkbrillen opnieuw ontdekte. Dit bijzondere afstudeerproject bracht mijn verschillende interesses samen: inhoud, vorm, techniek, perspectief en ruimtelijkheid. Op zes lichtzuilen waren viewmasters te zien waarop in compacte beeldverhalen ingegaan werd op het thema ‘waarom blijven mensen bij elkaar?’. Hiervoor hield ik uitgebreide interviews met 6 stellen over hun relatie.


  Ik vestigde mijn eigen ontwerpstudio in februari 1998 en werk sindsdien aan uiteenlopende soorten projecten. Mijn grafisch werk omvat logo's, huisstijlen, campagnes, boeken, magazines, poster en flyers. Belangrijke opdrachtgevers daarbij zijn Sense Noord-Nederland (de GGD's in Groningen, Friesland en Drenthe), Pro Facto, de Noordelijke Rekenkamer, Lexnova, Stichting LGBT Groningen, muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier en de Landelijke Commissie Vertrouwenslieden.

  Om als grafisch ontwerper een completer aanbod te kunnen bieden ontwikkelde ik vaardigheden in het webdesign: HTML, CSS, Flash en later een CMS als Joomla.

  Ik vind het belangrijk om helder te communiceren en probeer daarbij een (voor zover mogelijk) tijdloze en gedegen vormgeving te combineren met sterke concepten.

  Voor diverse theaterproducties ontwerp en bouw ik decors. De eerste projecten waren in het Universiteitstheater en op Noorderzon. Van 1996 t/m 2012 maakte ik, met enkele tussenpozen, toneelbeelden voor het Groninger Studenten Cabaret Festival in de stadsschouwburg Groningen. Projecten waarin ik naar hartelust kon experimenteren met een computergestuurde trekkenwand. Voor Koninklijk Theater Carré maakte ik het decor voor de cabaretmarathon ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan.

  In mijn ontwerpen combineer ik monumentaliteit met aandacht voor detail. Tactiliteit en de invloed van licht zijn belangrijke elementen voor mij. Het verhaal dat het ontwerp zelf laat zien staat naast het verhaal dat met het ontwerp verteld kan worden. Al naar gelang de omvang van een project bouw ik zelf of werk ik samen met andere partijen.

  In 2012 won ik de pitch voor een kunstwerk ter gelegenheid van de 400-jarige Rijksuniversiteit Groningen. Dit werd SHA_RE, een permanent lichtkunstwerk dat sinds augustus 2014 het trappenhuis van de Universiteitsbibliotheek een ander aanzicht geeft.

  Naast grafisch werk heb ik me in 2017 beziggehouden met het theaterproject Spinbarg, dat in de nazomer van 2017 per museumschip door de provincie Groningen voer. Ik ontwierp voor het oude turfschip De Familietrouw een installatie van kijkkasten waarin op een intrigerende wijze Groninger volksverhalen te beleven waren. De installatie was te zien in Museumklooster Ter Apel, het Doe Museum in Veendam, CBK Groningen en reist nu door de gemeente Midden-Groningen.

  Onlangs opende Forum Groningen haar deuren. Voor dit spectaculaire nieuwe gebouw kreeg ik de opdracht een media-installatie te ontwerpen. Het is een instaractieve media-lichtinstallatie geworden die signage functionaliteit en lichtkunst koppelt en heet WalkWithMe.

   

  English

  I work as an independent designer in Groningen. Graphic design, web design and spatial design are the various fields in which I work. My graphic work consists of developing identities and designing books, posters, brochures and more. Within web design I specialize in using the cms Joomla. My spatial work includes installations and sets for theater pieces and festivals, light objects and (free) installations.

  Some clients within graphic design and web design:Sense Noord-Nederland (Health organisations), Pro Facto, the Northern Audit Office, Lexnova, Music school Kunstbedrijven Westerkwartier and the National Trust Committee (LCvV).I have carried out spatial assignments for, among others:Noorderzon Performing Arts Festival, Groningen City Theater, Carré Royal Theater Amsterdam, University Library of Groningen, Spinbarg Foundation.

  For the newly opened spectacular Forum Groningen I recieved the commission to develop a media installation. It's an interactive installation that combines signage functionality with light art. It is called WalkWithMe.

   

  © 2021 Studio Peter Musschenga